phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18 
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18 


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 31.07.2023


Tammiparketin hoito osa 2: vaikeammat tahrat ja pinttynyt lika

Julkaistu 31.07.2023

Tammiparketin hoidon blogipostaussarjan ensimmäisessä osassa käsittelimme tavallista arki- ja ylläpitosiivousta parkettilattian omistajana. Blogitekstin lopussa mainitsimme myös ilmankosteuden merkityksen parketin hoidossa ja sen pitkäikäisyyden maksimoimisessa. Tässä blogitekstissä keskitymme vaikeamman ja pinttyneemmän lian sekä tahrojen poistamiseen parketin pinnasta. Pinttynyt lika ei lähde lattiasta pelkän veden avulla.


Ennakoiva parketin puhdistus

Paras tapa pitää parkettilattiat puhtaina ja ehkäistä pinttyneen lian syntymistä on säännöllinen ennakoiva puhdistus. Pölyn ja hiekan poistaminen säännöllisesti estävät niitä kuluttamasta parkettilattian pintaa ja vähentää näin alttiutta tahrojen syntymiselle. Kulunut, kolhuinen ja naarmuuntunut lattia nimittäin myös imee likaa helpommin itseensä.

Parkettilattian pesu

Säännöllisen puhdistuksen lisäksi myös tahroja havaitessasi pienemmät liat kannattaa ensin puhdistaa pois tieltä. Aloita siis puhdistamalla lattia pölystä ja irtoliasta lattian puhdistukseen tarkoitetulla miedolla puhdistusaineella.

Puhdistusaineen valinnassa on tärkeää huomioida soveltuvuus puulattialle sekä sitä suojaavalle pintakäsittelyaineelle, jotta kaunis pinta ei pääse vahingoittumaan. Käytä mietoa pesuainetta, joka on tarkoitettu puulattioiden puhdistamiseen. Lisää vinkkejä löydät esimerkiksi juurikin tuosta aikaisemmasta Tammiparketin hoito -blogitekstistä. Lapua Floors -tammiparketille suosittelemamme tuotteet löydät täältä.


Pahasti pinttyneeseen ja tiukassa oleviin tahroihin ei välttämättä pure pelkkä yleisluontoinen parketin pesuaine. Tällöin kannattaakin käyttää hieman voimakkaampaa, erityisesti tahranpoistotarkoitukseen suunniteltua puhdistusainetta.

Varmista kuitenkin aina, että käytössäsi on nimenomaan parketin tahranpoistoaine, joka on suunniteltu puulattian tarpeet ja kestävyys huomioiden. Puulattian puhdistusaine ei saisi koskaan sisältää esimerkiksi hankaavia partikkeleita tai ainesosia. Muista lopuksi kuivata puhdistettu alue huolellisesti.

Älä vahingoita puista lattiaa

Googlettamalla ja erilaisia verkkosivuja tutkimalla myös netistä löytää roppakaupalla vinkkejä lattian puhdistus- ja hoitokysymyksiin. Esimerkiksi lattialle kaatuneen viinin tai erilaisten kemikaalitahrojen poistamiseen löytyy helposti lukuisia erilaisia. Vinkkien testaamisen kanssa kannattaa olla kuitenkin varovainen: ne saattavat esimerkiksi samentaa, vaurioittaa tai kuluttaa lattian pintaa.

Uusien, erityisesti voimakkaampien puhdistusaineiden kanssa suosittelemme aina aloittamaan varovasti mahdollisimman huomaamattomasta kohdasta. Huomioithan, että valmistajan puhdistus- ja ylläpito-ohjeista poikkeaminen saattaa vaikuttaa myös esimerkiksi lattian takuuehtojen täyttymiseen.