phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 16.06.2024


Parketti ja kesä: Miten pidän lattian kauniina?

Julkaistu 16.06.2024

Muuttuvat ja monipuoliset vuodenajat tuovat Suomen kalenterivuoteen vaihtelua, ja neljä eri vuodenaikaa ovatkin tietenkin rikkaus. Vaihtelevat lämpötilat ja olosuhteet vaikuttavat kuitenkin kodin ja muiden kohteiden rakenteisiin ja pintamateriaaleihin, kuten lattiaan.

Parketti on ajaton klassikkolattiamateriaali, joka on aina trendikäs, mutta sen ylläpidossa kannattaa huomioida muutama seikka myös kesäkaudella. Lattiasta huolehtiminen palkitsee kauniina ja näyttävänä lattiapintana vuodesta toiseen.

Naarmuuntumattomia lattioita ei olekaan


Lapua Floors -tammiparketin pintaa suojaa kyllä laadukas öljyvahakerros, mutta paraskaan pintakäsittely ei suojaa lankkuja ikävien naarmujen syntymiseltä. Siksi naarmuuntumisen vaara kannattaa ottaa huomioon arjessa.

Kesäaikaan hiekkaa, multaa ja karkeampaa pölyä kulkeutuu sisälle muita vuodenaikoja enemmän, ja juuri nämä ovat omiaan vahingoittamaan lattiaa hiertyessään lankun pintaa vasten jalkojen, mattojen tai huonekalujen alla. Öljyvahapinnan vahingoittuessa lopputulos paitsi näyttää ikävältä, myös heikentää lattian kestävyyttä.

Mikä avuksi naarmuuntumista vastaan? Suosittelemme käyttämään kaikkien sisäänkäyntien luona ovimattoja, jotka keräävät suurimman osan sisään kulkeutuvasta liasta ja roskasta. Kenkien paikka kannattaa sijoittaa aivan oven ja ovimaton viereen, jotta kulkeminen paljaalla lattialla kengät jalassa saadaan minimoiduksi.

Ovimatot ja muutkin lattiatekstiilit kannattaa tampata ja puhdistaa säännöllisesti, jotta terävät epäpuhtaudet eivät pääse kertymään niihin. Hiekanjyvät kertyvät helposti huomaamattakin mattojen alle ja matolla käveltäessä aiheuttavat ajan mittaan vaurioita puulattian pintaan.

Huolehdi säännöllisestä puhdistuksesta imuroimalla, lakaisemalla tai vähäistä kosteutta käyttäen moppaamalla.
Vahingon sattuessa parketin yksi eduista on, että sen entinen loisto on palautettavissa hiomalla ja pintakäsittelemällä lattia uudelleen!Tammiparketti ja UV-säteilyn vaikutukset


Aurinko ja lämpö ovat monelle tervetulleita talven jälkeen, mutta valitettavasti tammiparketti ei pidä pitkäaikaisesta altistumisesta auringonvalolle. Voimakas UV-säteily muuttaa ja tummentaa puun omaa luonnollista sävyä, ja epätasaisesti auringolle altistuva lattia saattaa myös muuttua sävyltään epätasaiseksi. Pitkään jatkuva altistus voi aiheuttaa näkyviä rajoja, esimerkiksi maton reunan kohdalta, kun tammen sävy muuttuu maton ulkopuolella.

Vaikka värimuutokset eivät tapahdu nopeasti, auringonvalon määrän vähentäminen auttaa säilyttämään parketin sävyn toivottuna vuodesta toiseen. Onkin suositeltavaa siirrellä mattoja ja muita lattiatekstiilejä säännöllisesti, jotta valo pääsee tasaisesti kaikkialle lattian pintaan.

Suosittelemme myös aurinkosuojauksesta huolehtimista: verhojen, kaihtimien tai UV-suojakalvojen käyttö vähentää tehokkaasti auringon haittavaikutuksia. Nykyisin markkinoilla on runsaasti erilaisia aurinkosuojaratkaisuja, joista voi valita parhaiten omaan sisustukseen istuvan vaihtoehdon. Tämä on erityisen tärkeää huoneissa, joihin aurinko paistaa voimakkaasti ja pitkään, sillä se auttaa myös tasoittamaan lämpötilan vaihteluita.

Säännöllinen puhdistus, kuten lakaisu, imurointi ja nihkeällä mopilla moppaaminen, auringonvalon vaikutusten huomioiminen sekä tasaisen lämpötila- ja kosteustasapainon ylläpitäminen ovat avainasemassa tammiparketin pitkäikäisyyden varmistamisessa. Kun muutama perusasia on kunnossa, pääsee nauttimaan upeasta lattiasta kesästä toiseen!