phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 23.01.2023


Jalkalistan monet hyödyt - Miksi jalkalistaa tarvitaan?

Julkaistu 23.01.2023

Jalkalista nostaa pinnat uudelle tasolle

Erilaisilla listoilla ylipäätään on huomattava, paljon suurempi vaikutus tilan yleisilmeeseen kuin usein ennalta osaa kuvitellakaan. Lattia- ja seinäpinnan ulkoasun kannalta jalkalistalla onkin tärkeä rooli. Pelkästään listan malli, tyyli ja sävy muuttavat koko ympäröivän huoneen tunnelmaa. Mahdollisesti juuri asennettu uusi lattia pääsee oikeuksiinsa aivan uudella tavalla, ja kiinnostavuutta lisäävä seinän tehosteväri saa arvoisensa loppusilauksen.

Jo remontointivaiheessa ja sisustusta suunnitellessa kannattaa miettiä, sopiiko tilan tavoiteltuun tunnelmaan jalkalistaksi paremmin huomaamattomasti osaksi kokonaisuutta sulautuva vaihtoehto vai katseet kiinnittävä, selkeästi erottuva sisustuksen yksityiskohta. Tyylillisesti jalkalistoja myydään monissa eri leveyksissä, eri tavoin koristeellisena tai minimalistisen sileänä. Kruusattu, leveä jalkalista tai antiikkinen korkea jalkalista tuovat sisustukseen mielenkiintoa, kun taas sileä lattialista huolittelee pinnat erityistä huomiota itseensä kiinnittämättä. Myös jalkalistan hinta vaihtelee pituudesta, leveydestä ja tyylistä riippuen.

Runsaasti vaihtoehtoja on tarjolla myös lattialistan värisävyn suhteen. Sopiva sävy voidaan valita esimerkiksi ovenkarmien, peitelistojen, kattolistan tai vaikkapa katon pintamateriaalin sävyn mukaan. Sama sävy muiden tilan listojen kanssa yhtenäistääkin huoneen ilmettä mukavasti. Väriä valitessa kannattaa pohtia, onko keskeisempää esimerkiksi raikastaa tunnelmaa vai luoda kontrastia pintojen välille. Esimerkiksi valkoinen jalkalista luo usein tilaan valoa, ja musta jalkalista tuo sisustukseen ulottuvuutta. Tammi jalkalistan sävynä puolestaan henkii lämpöä ja luonnollisuutta. Materiaalista riippuen listat voi myös maalata haluamaansa sävyyn. Esimerkiksi paksu jalkalista harmaansävyisenä tai vaikkapa erikoisemmassa seinän kanssa yhtenevässä sävyssä saattaa olla vaikea löytää valmiina, mutta pienellä vaivannäöllä sekin pystytään toteuttamaan. Harkitut valinnat antavat huoneelle ja lattiapinnalle kauniin kehyksen. 

Jalkalistalla teet kodista myös käytännöllisemmän 

Jalkalistan asentaminen kannattaa ulkonäön ja estetiikan lisäksi myös käytännöllisyyden näkökulmasta. Esimerkiksi Lapua Floors –tammiparketin asennuksessa lattian ja seinän väliin tulee jättää vähintään 8–10 mm:n elämisvara, jonka jalkalista näppärästi peittää. Näin käyttövuosienkaan karttuessa pöly, lika ja hiekka eivät pääse kertymään elämisrakoihin, ja lattiapinta on helpompaa pitää puhtaana. 

Laadukkaat lattialistat paitsi tekevät siivoamisesta mukavampaa, myös suojaavat samalla seinän alareunaa esimerkiksi kosteudelta sekä huonekalujen aiheuttamilta kolhuilta niitä siirrettäessä. Lattianrajassa kulkevat sähköjohdot saa piilotettua kätevästi ja turvallisesti valitsemalla jalkalista johtouralla.

Oikeaoppinen jalkalistojen asennus varmistaa huolitellun lopputuloksen

Jalkalistojen valmistusmateriaalina käytetään esimerkiksi eri puulajeja ja metalleja, muovia sekä kipsiä. Myös mdf-jalkalista on suosittu vaihtoehto. Lapua Floorsin valikoiman jalkalistat valmistetaan laadukkaasta Männystä. Mänty onkin Suomen yleisin rakennusmateriaali vahvakasvuisuutensa ja monikäyttöisyytensä vuoksi. Puulajina se tunnetaankin helposta työstettävyydestään.

Kiinnitystapa jalkalistalle kannattaa valita seinän materiaalin mukaan. Puista, levytettyä tai muuta pehmeästä materiaalista valmistettua seinää vasten helpoin kiinnitystapa on usein viimeistelynaulain. Hyvä kiinnitystapa kivimateriaalille puolestaan ovat naula- ja listatulpat. Näitä suositellaankin esimerkiksi silloin, kun halutaan jalkalista betoniseinään. Jalkalistan kiinnittämiseen voidaan käyttää myös esimerkiksi kiinnitysmassaa.

Helpoiten siisti lopputulos saavutetaan leikkaamalla listat sopivaan mittaan sirkkelillä, jonka sahauskulmaa pystyy säätämään. Naulan- ja ruuvinkannat, kulmat ja epätasaisuudet saa viimeisteltyä siistiksi tarkoitukseen soveltuvalla akryylimassalla. Jalkalistan jatkaminen sujuu huomaamattomimmin vinosauman avulla, jossa on 45 asteen kulma. Tärkeää on myös muistaa erityisesti yhdessä uivaksi asennetun lattian kanssa, että jalkalista asennetaan siististi painamatta lankkuja alaspäin. Uivalle lattiapinnalle tulee aina jättää tilaa elää. Harkiten valittu ja asennettu jalkalista luo ympärilleen laadukkaan ja viimeistellyn vaikutelman.