phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18 
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-18 


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 15.09.2022


Liimapontti on ylivoimainen tapa asentaa tammiparketti

Julkaistu 15.09.2022

Liimapontti vai lukkopontti? Tätä moni tammiparkettia ostava asiakas pohtii. Olemme valinneet Lapua Floorsin valikoimaan liimaponttirakenteen kahdesta tärkeimästä syystä:


  • Syy #1: Liimapontti eliminoi parketin ponttien kitkasta aiheutuvan natinan/rätinän, eli liimapontillinen tammiparketti on hiljaisempi kuin lukkopontillinen parkettilattia.

  • Syy #2: Liimapontti on valmistuskustannuksiltaan edullisempi, joka heijastuu valmiin tuotteen lopulliseen hintaan jopa 30-50 %. Katso alta esimerkki laskelmasta, jossa asiakkaamme säästi 2 624,00 € valitsemalla Lapua Floorsin tammiparketin 80 neliön asuntoon.

Mitä ja miksi:

Lapua Floors tammiparketit ja kalanruotoparketit liimataan ponteista toisiinsa kiinni puuliimalla, eli samalla liimalla, joita puusepät käyttävät puukalusteiden rakentamisessa. Sen ansiosta parkettilattia on erittäin hiljainen, sillä pontit eivät pääse hankaamaan toisiaan vasten. Parkettien asentamiseen suunniteltu puuliima on kuivuttuaan turvallinen, vedenkestävä ja myrkytön.

Mistä natina/rätinä johtuu?

Hankausta syntyy normaalisti lukkopontillisilla parkettilattioilla pelkästään jo sen takia, että uivaksi asennettava parkettilattia elää ilman suhteellisten kosteuden muutosten takia. Tällöin esimerkiksi kesällä kuumalla ja kostealla ilmalla parkettilattia laajenee hieman, kun ilmankosteuden muutos laajentaa puuta (pinnan jalopuu ja rungon ristiinlaminoitu rakenne kumpikin ovat alttiita laajentumiselle/supistumiselle).

Ratkaisu: kun pontit liimataan toisiinsa kiinni, hankausta ei synny samalla tavalla ja parkettilattia ei natise kun sen päällä kävellään ja siihen kohdistuu kulkemisesta normaalia liikettä. Jos olet joskus ostanut ja käyttänyt lukkopontillista parkettilattiaa, tiedät tämän varmasti. Jos olet ensi kertaa ostamassa tammiparkettilattiaa, tämä kannattaa ottaa huomioon, koska se lisää käytössä mukavuutta.

Syy #1: Liimapontillinen parketti kestää paremmin käytössä

Lukkopontillinen parketti voi rikkoutua helpommin kuin liimapontillinen parketti. Tähän vaikuttaa suuresti ilman suhteellinen kosteusprosentti: talvella kun on erittäin kylmää ulkona ja sisällä on lämmöt päällä, huoneilma kuivuu ja ilman suhteellinen kosteus voi olla jopa 10-20 % tasolla. Ilma on todella kuivaa ja sen tuntee monesti nenässäänkin kun limakalvot tuntuvat kuivilta.

Kaikki parkettivalmistajat ohjeistavat ja neuvovat, että ilman suhteellinen kosteus tulisi pysyä optimaalisesti n. 40-60 % välillä. Paras keino ylläpitää huoneilman suhteellista kosteutta on käyttää ilmankostutinta talvella ja tuulettaa tilaa hyvin kesällä. Tällöin parketin pinnassa oleva jalopuu ei halkeile supistuessaan ja parketin käyttöikä on pidempi.

Joskus voi käydä jopa niin, että lukkopontilliset parketit halkeavat ponteistaan, sillä supistuessaan uivaksi asennettava tammiparketti sisältää valtavan voiman, etenkin mikäli supistumista syntyy runsaasti eli ilman suhteellinen kosteus tippuu alle 40 % lukemiin. Tällöin ei lukkopontillisen parketin myyjä myönnä takuuta, mikäli et käytä ilmankostutinta. Mikäli pontti menee rikki, sitä ei pysty helposti edes korjaamaan ja lankkujen väliin tulee usein näkyvä rako. Myös Lapua Floors tammiparketeissa takuu edellyttää, että ilman suhteellinen kosteus pyritään pitämään 40-60 % välissä, mutta liimapontillinen parketti ei voi hajota samalla tavalla kuin lukkopontillisen parketin lukkopontti voi napsahtaa poikki.

Kuva: Liimapontin asentaminen on helppoa. Naarasponttiin hieman liimaa ja lankut kiinni toisiinsa. Lopputuloksena on tammiparketti, josta on iloa vuosikymmeniksi.

Ostamalla liimapontillisen parketin, voit varmistaa, että teknisesti pontti on kestävämpi ja parempi vaihto etenkin Suomen ilmastoon. Tämä johtuu siitä, että liimapontillisen parketin rungossa valtavana etuna ja apuna on puuliiman kyky sitoa puun kuidut toisiinsa ja kovettaa ne puuta kovemmaksi liitokseksi. Se tekee liimapontillisesta lattiasta kestävämmän ratkaisun joka on mielestämme Suomen ilmasto huomioiden ainoa järkevä vaihtoehto.

Vinkki: kysy tätä asiaa lukkopontillisen parketin myyjältä, eli kattaako takuu pontin halkeamisen mikäli pystyt todentamaan huoneilman suhteellisen kosteuden ylläpitämisen takuun vaatimalla tasolla. Lukkopontillisen parketin myyjä saattaa ehdottaa sinulle, että voit liimata lukkopontillisen parketin pohjasta alustaan kiinni. Tällöin lukkopontillisen parketin ostamisessa ei ole järkeä maksaa lukkopontillisen lattian hintalisää, sillä tämä vaihtoehto on myös mahdollista Lapua Floors tammiparkettien kanssa. Suosittelemme alustaan liimausta erityisesti tiloihin, joissa tilan pituus ja leveys ylittää 10 x 10 m maksimipituuden. Kysy lisää myynnistämme mikäli tilasi on suurempi kuin 10 x 10 m pituudeltaan tai leveydeltään, asiantuntijamme osaavat kertoa ratkaisuista miten voit asentaa parketin kestävimmällä ja parhaimmalla mahdollisella tavalla tällaiseen tilaan.

Kuva (yllä): Lapua Floors tammiparketin jalopuupinnan alla on ristiinlaminoitu runko, joka minimoi parkettilattioita haastavat ilman suhteellisen kosteuden aiheuttamat laajentumisen ja supistumisen vahingot. Käyttämällä liimaponttia, varmistetaan pitkäikäisen parketin ikä asennusvaiheessa.

Syy #2: Liimapontillinen parketti säästää aina rahaa

Liimapontillinen parketti on hieman työläämpi asentaa kuin lukkopontillinen parketti. Sen sijaan että lankkurivejä taitetaan toisiinsa kiinni kuten lukkopontillisessa parketissa, laitetaan liimapontillisen parketin asennuksessa ponttiin jokaisen lankun kohdalla liimaa ja käytetään parkettirautaa/kumivasaraa varmistamaan lankkurivien tiivis liitos. Tämän takia jotkut asentajat suosittelevat lukkopontillisia parketteja, koska ne ovat nopeampia asentaa. Kaikki asentajat eivät tiedä, että lukkopontillinen parketti maksaa kuitenkin n. 60-90 % enemmän kuin liimapontillinen parkettilattia, eli suurin säästö syntyy kuitenkin itse liimapontillisen parketin hinnasta. Eli vaikka asennustyö (ulkoistettuna työnä) maksaisi enemmän, lopputulos on silti edullisempi ja laadukkaampi kun käytetään liimapontillista parkettia.

Tässä esimerkkilaskelma asiakkaaltamme, joka päätyi Lapua Floors tammiparkettiin:


  • Lapua Floors tammiparketti hintaan 59,90 €/m2 = 4 792,00 € (sis ALV, 80 m2 tarve)

  • Parketin asentaminen (tarjous ammattilaiselta, sis. listoituksen) = 1 240,00 € (sis. ALV)

  • YHTEENSÄ 6 032,00 € (sis. ALV)


Tätä ennen hän oli selvittänyt vertailun kannalta, että kilpailijalta vastaavanlainen lukkopontillinen tammiparketti maksoi alennuksenkin jälkeen 92,70 €/m2, eli 80 neliön tarpeella 7 416,00 euroa. Yllä oleva laskelma osoittaa, että asiakkaamme sai asennustyön aivan kuin "kaupan päälle" maksutta valitessaan Lapua Floors tammiparketin. Tämän lisäksi hänellä jäi rahaa, mitä hän aikoi käyttää muuhun omassa talonrakennusprojektissaan. Tilaa meiltä maksuton mallipala ja totea itse, että tammiparkettimme on laadultaan premium-tammiparkettien tasoa tai jopa parempi!

Tämä on yksi Lapua Floorsin laadun ja takuun tae, jolla pystymme tarjoamaan korkealaatuisemman lopputuloksen muita edullisemmalla hinnalla. Kannattaa kuitenkin varoittaa asentajaasi keneltä pyydät tarjousta asennustyöstä, sillä kun hän laskee tarjouksen työstään, kerro varhaisessa vaiheessa että olet ostamassa liimapontillista parkettia. Tällöin asentajasi tietää, että työhön kuluu muutama tunti enemmän kuin lukkopontillisen kanssa.