phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 30.08.2022


Mitä eroja on tammiparketeissa?

Julkaistu 30.08.2022

Valitse parkettilattiasi oikein: 6 tärkeintä asiaa parketin valinnassa

Markkinoilla on useita tammiparkettien vaihtoehtoja ja teknisesti niitä on vaikea verrata toisiinsa. Suurimmat erot syntyvät parkettilattian rakenteesta, materiaalieroista ja pintakäsittelystä. Syvennymme näihin eroihin tässä kirjoituksessa, sillä parkettilattioiden ominaisuudet vaikuttavat hintoihin merkittävästi ja vaikuttavat minkälaiseen ympäristöön lattia kannattaa valita.

Näiden vinkkien avulla onnistut valitsemaan oikean lattian, oikeaan käyttötarkoitukseen.

1. Parketin sauvaisuus eli rinnakkaiset pintakerrokset

Edullisimmat parkettilattiat markkinoilla ovat tyypillisesti 3-sauvaisia, joita kutsutaan myös 3-säleisiksi. Kolmisauvaisessa parketissa pintakerrokseen on liimattu vierekkäin kolmeen riviin useita paloja. Lattian edullisuus syntyy siitä, että materiaalina käytetään usein sellaisia paloja joita ei kelpuuteta suurempiin 1-sauvaisiin parketteihin.

3-sauvaisen parketin toteutuksessa on paitsi rakenteellisesti haasteita, myös ulkonäöllisesti se on monen mielestä vanhahtava.

Ensinnäkin ulkonäkö: suuressa tilassa 3-sauvainen parketti voi olla hieman levottoman näköinen, sillä se koostuu useasta pienestä palasta. Moni sisustussuunnittelija ohjeistaa, että 3-sauvainen parketti soveltuu vain pieniin huoneisiin. Viime aikaisten sisustustrendien takia 1-sauvaiset lattiat ovat nousseet suurempaan suosioon, sillä leveät 150-260 mm parketit koetaan arvokkaammaksi ja tyylikkäämmäksi vaihtoehdoksi.

3-sauvainen ikääntyy rakenteellisten saumojen takia huonommin

3-sauvainen parketti saattaa olla haasteellinen valinta tiloihin, joissa se altistuu kosteudelle, kuten eteinen ja keittiö. Tämä johtuu 3-sauvaisen parketin palojen saumoista ja oikeastaan saumojen määrästä.

Ajan myötä ilman suhteellisen kosteuden ja tilan lämpötilavaihteluiden takia 3-sauvaiset parketit elävät ja alkavat usein imemään kosteutta erityisesti parketin palojen saumoista. Vastaavasti edulliset tammiparketit voivat talvella kutistua ja palat halkeilla ja irrota kuivan huoneilman takia.

Juttuvinkki: Kiinalainen parketti alkoi revetä liimauksistaan pian asentamisen jälkeen (yle.fi)

Rakenteellisten erojen, kuivan huoneilman sekä jatkuvan kosteusrasituksen lopputuloksena lattia ikääntyy nopeammin ja saattaa vaatia uudelleenhionnan nopeammin kuin 1-sauvainen parketti.

Tämä on yksi syy sille, miksi 3-sauvaiset parketit ovat usein lakattuja. Lakalla halutaan estää kosteuden pääsy palojen saumoihin. Lue alta kohdasta #2 miksi lakka ei ole enää suosittu valinta parketin suojaksi.

Lapua Floorsin ratkaisu:

Tämän takia Lapua Floorsin mallistoon on valittu ainoastaan 1-sauvaiset mallit, laadukkaasta tammesta, joka tulee Lapua Floorsille Hollannista. Valitsisimme mielellämme mallistoomme suomalaista tammea, mutta tammi ei puuna kasva Suomessa niin hyvin, että siitä saisi raaka-ainetta tammiparketteihin. Tämä seikka koskee kaikkia valmistajia Suomessa, eli 100 % suomalaista tammea ei parketteihin ole saatavilla.

Koska tammi on arvokas ja hieno puu, haluammekin, että yksi tilan näyttävimmistä ja pitkäikäisimmistä pinnoista säilyisi kauniina pitkään, eivätkä saumat muutu tummiksi ja harmaiksi vuosien aikana kosteuden takia.

Tämä ei kuitenkaan poista sitä tärkeää asiaa, että parkettilattialle ei saa jättää vettä, vaan lattia kannattaa pyyhkiä kuivaksi mikäli siihen läikkyy tai tippuu vettä. Näin lattia säilyy kauniina pitkään.

Kuva: Leveät 1-sauvaiset parketit ovat arvokkaan näköisiä suurina pintoina ja sopivat erityisen hyvin skandinaaviseen sisustukseen. Leveässä lankussa ei ole saumoja samoin kuin 3-sauvaisissa parketeissa, eli lattia kestää hyvin ajan patinaa ja elämän kulutusta.

2. Pintakäsittely: öljyvaha vs. lakka

Puu on orgaaninen luonnonmateriaali, joka on arvokkaan näköinen ja upea valinta lattian pintaan. Puun luonnollinen tuntuma ja hengittävyys voidaan parhaiten säilyttää öljyvahakäsittelyllä. Siksi jokainen Lapua Floors tammiparketti käsitellään öljyvahalla lakan sijaan.

Miksi lakkaa on ylipäätään käytetty parketeissa?

Suomessa on totuttu lakkaamaan parkettilattiat, johtuen 1980-luvulla yleistyneistä mosaiikkiparketeista. Mosaiikkiparketti on pienistä paloista koostuva alustaan liimattava parketti, jonka palojen saumojen suuren lukumäärän takia kosteudenkesto on haasteellinen.

Tämän takia mosaiikkiparketti usein hionnan jälkeen lakataan, koska se halutaan suojata kosteudelta.

Lakan käyttö ei taas ole monien arkkitehtien ja sisustusalan asiantuntijoiden mielestä järkevää, sillä se peittää alleen luonnollisen materiaalin keinotekoisella pinnalla. Voi siis sanoa, että puupinnan sijaan kuljetaan varpahillaan lakkapinnan päällä eikä puupinnan päällä. Lisäksi lakatussa lattiassa naarmut näkyvät valkoisina viiruina lakkapinnan rikkoutuessa ja tätä on vaikea korjata jälkikäteen.

Näiden syiden takia öljyvahatut parketit ovat yleistyneet suuresti viimeisten vuosien aikana ympäri maailman.

Öljyvaha on syrjäyttämässä lakan helppohoitoisuuden ja kestävyyden ansiosta

Keski-Euroopassa on laajalti siirrytty pois lakan käytöstä kohti öljyvahaa, sillä öljyvahatut lattiat ovat yhtä kestäviä ja jopa helpompia hoitaa kuin lakatut lattiat. Lakattu pinta on usein luja mutta myös altis erilaisille naarmuille, huolimatta onko valittu kiiltävä tai himmeä lakka. Kiiltävässä lakassa naarmut näkyvät erityisen hyvin – tämän tietää jokainen lakatun lattian omistaneen koiraperheen isäntä ja emäntä. Naarmut ja kolhut lakkapinnassa syntyvät helposti ja niitä on vaikea saada pois kotikonstein.


Video: öljyvahattu pinta saa vedenkin helmeilemään.

Öljyvahattu pinta ei tietenkään ole luja panssaripinta, eli kuntoilijan painava kahvakuula pudotessaan tekee siihen kolhun, samoin kuin lakatun lattian kanssa. Öljyvahatussa parketissa pienet naarmut on mahdollista häivyttää lisäämällä öljyvahaa myöhemmin. Öljyvahattu parketti on helpompi huoltaa ja pysyy näyttävänä pidempään.

Öljyvahan lisääminen on helppoa jälkikäteen eikä vaadi lattian hiontaa. Lakkaa taas on lähes mahdoton lisätä myöhemmin lattian kolhuihin hiomatta lattiaa, eli öljyvaha on yksi salaisuus pitkäikäisen ja laadukkaan tammiparkettilattian taustalla.

Öljyvaha imeytyy parketin pintaan ja muodostaa kosteutta ja kulutusta suojaavan pinnan. Öljyvahattu lattia on pääsääntöisesti hyvin hillitty matta, eli lattia ei kiillä keinotekoisesti vasten valonlähdettä.

Tiesitkö, että Lapua Floors käyttää luonnollisiin öljyihin perustuvia öljyvahoja jotka kovetetaan LED-valolla tuotannossa? Tämä vähentää haitallisten yhdisteiden haihtumista huoneilmaan, joita varsinkin liuotinpohjaisilla lakoilla syntyy useiden päivien ajan.

Luonnonöljy vs. LED-öljyvaha

Luonnonöljypohjaista lattiaa ei koveteta LED- tai UV-valolla. Luonnonöljyttyä lattiaa pitää huoltaa huomattavasti useammin kuin LED-öljyvahattua. Siksi Lapua Floors lattioiden tuotannossa käytetään LED-öljyvahaa ja se on luonnollisemman näköinen, helppohoitoisempi kuin luonnonöljypohjaisilla tuotteilla öljytyt lattiat.

Kuva yllä: Bambumies eli Lapua Floorsin yrittäjä Jukka-Pekka Kallio hyödyntää uutta LED-valolla kovetettavaa LED-öljyvahaa tehtaallaan Lapualla. Lattia on tuotannon jälkeen heti asennusvalmis, toisin kuin ilmakovetteiset öljyvahat ja lakat joilla kuivumisaika on jopa 14 vrk.

3. Parketin rakenne: ristiinlaminoitu vai massiivitammilattia?

Parketin rakenteissa on erilaisia vaihtoehtoja. Lapua Floorsin tammiparketeissa pinnan jalopuun vahvuus on 3 mm ja tämä on hyvin tyypillinen paksuus pinnalle. Se mahdollistaa tyypillisesti lattian hiomisen 1-2 kertaa myöhemmin.

Jalopuun pinnan alle on ristiinlaminoitu koivua ja poppelia eri kerroksiin, joka vähentää orgaanisen puun luontaista taipumusta elää eli muuttaa muotoaan ilman suhteellisen kosteuden ja lämpötilan vaihteluiden takia. Käytössämme olevissa lattioissa on useampi ristiinlaminoitu kerros, toisin kuin edullisissa tarjousparketeissa, joita ei mielestämme saisi Suomessa myydä ilman suhteellisen kosteuden vaihtelevuuden takia.

Olemme muiden valmistajien rinnalla suosittelemassa parketin ostajalle asuntoon ilmankostuttimen käyttöä talven kuiville kuukausille. Se ennaltaehkäisee tammiparketin elämistä ja halkeilua kuivan huoneilman takia.

Tammiparketit joissa on ristiinlaminoitu rakenne, voidaan asentaa uivana asennuksena. Uiva asennus tarkoittaa askeläänieristeen päälle asennettavaa lattiaa, jota ei liimata pohjaan vaan se ”kelluu” uivana. Lähes tulkoon kaikki parkettilattiat markkinoilla asennetaan uivana.

Alustaan liimaus vaaditaan massiivitammilattioille

Massiivitammilattiat joissa yksittäinen lankku on 100 % tammea koko paksuudelta, pitää asentaa alustaan kuten betoniin tai vaneriin liimaamalla. Liimaaminen estää massiivitammilattian elämisen. Näissä lattioissa ei ole ristiinlaminoitua rakennetta estämään elämistä, vaan koko lankku on koko paksuudelta ”täyttä tavaraa”. Alustaan liimattava massiivitammilattia ei sovellu lattialämmityskohteisiin, sillä se kuivattaa liikaa lattiaa.

Katso alta eri rakenteelliset erot kuvina.

Kuva yllä: Lapua Floors tammiparkettien läpileikkaus paljastaa, että 3mm jalopuukerroksen alta löytyvä ristiinlaminoitu rakenne estää tehokkaasti lattian elämisen. Tammiparkettiaihiot saapuvat Hollannista Lapua Floorsille ja ne on luokiteltu laadultaan koti- ja julkitilakäyttöön.

Kuva yllä: massiivitammilattia on koko paksuudelta tammea. Massiivitammilattia pitää aina liimata alustaan puun luontaisen elämisen takia. Massiivitammilattiaa ei ole enää valikoimassa.

4. Parketin pontit: lukkopontti vai liimapontti – natina vai hiljaisuus?

Tammiparketin pontin valinta ratkaisee pääosin kysymyksen siitä, haluatko lattian nitisevän ja natisevan vai ei. Puuparketin normaali eläminen ilman suhteellisen kosteuden ja lämpötilavaihteluiden takia aiheuttaa lattialle elämistä eli koon muutoksia. Lattia siis laajenee kesän kosteilla helteillä ja kutistuu kuivassa huoneilmassa talvisin. Suomessa jos jossain puuparketit ovat kovalla koetuksella ilmankosteuden vaihteluiden takia.

Koska parketin eläminen tapahtuu hitaasti ja hiljaa, sen päällä kulkeminen aiheuttaa natinan ja nitinän ääniä jotka johtuvat ponttien kitkasta. Kitka syntyy parkettilankkujen koon muutoksesta eli voimasta ja halusta liikkua.

Tämä on ykkössyy, miksi emme valinneet lukkopontillisia tammiparketteja Lapua Floors mallistoomme. Tiedämme, että lukkopontit ovat aavistuksen nopeampia asentaa, mutta emme halua tyytymättömyyttä asiakkailtamme 2-3 vuoden kuluttua kun lattia natisee.

Natina on tiedossa jokaisella uivalla lukkopontillisella parkettilattialla markkinoilla, riippumatta onko lattian runko ristiinlaminoitua tai massiivipuuta.

Olemme ratkaisseet ongelman Lapua Floors tammiparketeissa liimattavan ponttirakenteen avulla: se lukitsee pontit toisiinsa ja lattia pystyy elämään suurena pintana ilman merkittäviä ääntelyitä.

Vinkki: voit ennaltaehkäistä lattian elämistä ja parantaa huoneilman hengitettävyyttä mm. talvisin ilmankostuttimen avulla. Se estää lattian kutistumisen talvella tehokkaasti ja lisää jokaisen puulattian käyttöikää.

5. Sävyvaihtelut ja sävyerot

Puu on aito luonnonmateriaali ja jokainen tammi on uniikki puu, josta parkettiin materiaali on lähtöisin. Tammiparketti aivan kuin moni muu puulajike parkettina sisältää aina sävyvaihteluita. Se tarkoittaa sitä, että jokainen pala on hieman tummempi tai vaaleampi kuin toinen. Samoin kuvioinneissa on eroja.

Kun tilaat parketista mallipalan verkosta – meiltä tai keneltä tahansa parkettitoimittajalta – huomaat, että sävyeroista mainitaan toistuvasti. Tämän takia on täysin mahdottomuus löytää edes yksittäistä tammea, jossa sävyvaihteluita ja sävyeroja ei olisi.

Tämä on mielestämme yksi tammiparketin hienoimmista ominaisuuksista. Jokainen tammiparkettilankku on täysin uniikki ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Se kertoo, miten puu on kasvanut ja elänyt erilaisten vuodenaikojen läpi. Nyt kun puun parhaat palat valitaan sinun parkettiisi, sävyvaihtelut kuuluvat asiaan.

Kuva yllä: sävyerot tammiparketeissa johtuvat luonnollisen materiaalin eli puun ominaisuuksista. Jokainen parkettilankku on uniikki. Sävyeroista johtuvat tummuusvaihtelut kuuluvat tammiparketin luonteeseen. Kuvassa Pure-sävy.

LED-öljyvaha ja tuotannon taitava väriteknologia muuntaa parketin sävyä haluttuun suuntaan

Lapua Floors lattiat sävytetään läpikuultavalla öljyvahalla, eli pystymme tuotannossa uudelleenmäärittelemään lattian lopullisen sävyn hienovaraisesti. Tammen luontaista lämmintä, punertavaa sävyä on vaikea poistaa tuotantoteknisesti. Tämän takia mallistossamme olevat sävyt taittavat tammen luontaista sävyä yleensä hieman eri suuntiin, neutraaliin vaaleaan, harmaaseen jne.

Vinkki: Voit aina valita ”Pure” vaihtoehdon joka on sävyttämätön öljyvaha. Tämä on erinomainen vaihtoehto silloin, kun rakastat tammen alkuperäistä sävyä ja haluat lattian, joka patinoituu kauniisti käytössä ja jota on helppo hoitaa värittömällä öljyvahalla myös tulevaisuudessa.

Pure-vaihtoehdossa lattian öljyvahaan ei sekoiteta mitään väripigmenttejä eli lattia on helppo hoitaa ja korjata öljyvahaamalla se myös myöhemmin itse. Öljyvaha luonnollisesti syventää käsittelemättömän tammen hieman tummemmaksi, eli on visuaalisesti helposti arvioida mikäli jokin kohta on kulunut ja kaipaa huollon takia öljyvahakäsittelyä myöhemmin.

Öljyvaha suojaa lattiaa mekaaniselta kulutukselta ja kosteudelta. Suosittelemme huoltamaan lattian pintaa n. 3-5 vuoden välein kotikäytössä vahaamalla se huoltoon suunnitelluilla öljyvahatuotteillamme.

Kun saat mallipalan kotiisi tammiparketista, muista, että lopullinen lattia voi olla keskimäärin tummempi tai vaaleampi kuin mallipala. Mikäli tämä kuulostaa hurjalta ja olet allerginen pienillekin sävyvaihteluille ja haluat lattian olevan mahdollisimman tasasävyinen, voi olla että aito puuparketti on väärä vaihtoehto. Silloin kannattaa harkita tuotannossa tulostustekniikoilla saavutettuja jäljitelmiä kuten mm. vinyylilankkuja.

Kuva yllä: Lapua Floors kalanruotolattioissa sävyerot tekevät lattiasta mielenkiintoisen suurina pintoina, varsinkin kun kalanruotokuvio erottuu eri sävyjen takia kauniisti. Kuvassa Stone Wash sävy.

6. Lajitelma määrittelee pintakuvioinnissa mm. oksakohtien määrän

Parkettien tuotannossa puhutaan usein lajitelmasta, joka kertoo valittujen parkettilankkujen luonteesta.

  • Select on vähäoksaisin vaihtoehto, joka on rauhallisin.
  • Rustic sisältää oksankohtia sekä sallii kitatut oksakohdat.

Kumpi on vaihtoehtosi? Se riippuu sinusta, elämäntyylistäsi ja sisustusmaustasi. Select on hinnaltaan arvokkain vaihtoehto, mutta ei automaattisesti paras. Moni haluaa persoonallisen lattian, jossa näkyy Rustic-lajitelman myötä upea elävä pinta täynnä oksia ja kuvioita.

Tammiparketti saattaa saada erilaisia kulumia ja kolhuja ajan myötä, oli niiden aiheuttaja remonttihommista innostunut emäntä joka tiputtaa lattialle vasaran, innokas lapsi joka kokeilee kuinka kukkaruukku pomppaa lattian pinnasta tai kodin karvainen vauhtijalka. Rustic-lajitelman henkeen vannovat hyötyvät eläväisestä pinnasta jo sen takia, että se piilottaa pienet elämän jäljet helpommin kuin Select-lajitelma.

Voi olla, että Select-lajitelman rauhallisuus on osa sinua ja sisustustasi, jolloin nautit rauhallisesta lattiapinnasta. Tutki sisustuslehtien kuvia ja päätä oma suosikkisi! Tutustu parkettilattia-valikoimaamme.

Kuvat yllä: Lajitelma määrittelee parketin luonteen. Tiesitkö: mitä eläväisempi pinta, sitä vähemmän elämisen kolhut ja lika näkyvät lattiassa! Kuvassa Pure-sävy.


Artikkelissa mainitut tuotteet


Tammiparketti Pure
wishlist Harkitsen vielä ja lisään toivelistalle
Varastossa

Varastossa

Tammiparketti Natural
wishlist Harkitsen vielä ja lisään toivelistalle
Varastossa

Varastossa