phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 23.05.2024


Lankkuparketti, 1-säleparketti, sauvaparketti - Mitä parketin sauvaisuus eli säleisyys tarkoittaa?

Julkaistu 23.05.2024

Yksi aidon parketin upeimmista ominaisuuksista on sen ainutlaatuisuus: jokainen lankku on varmasti ainut laatuaan. Sen kuviointi, satunnaiset oksankohdat sekä sävytetynkin pinnan valmis lopputulos on aina kiinni lankun luonnon muovaamista puun ominaisuuksista. Suureksi osaksi varmasti juuri tässä piilee parkettilattian tilaan luoma omaleimainen tunnelmallisuus.

Toki parketin lopulliseen ulkoasu on aina monen muunkin huomioon otettavan tekijän summa. Esimerkiksi käytetyn puulajin, sävyn, pintakäsittelyn, käytetyn puun osan ja lankkujen ladontatyylin ohella ratkaisevaa on parketin sauvaisuus.

Mitä parketin sauvaisuus tarkoittaa?

Parketin sauvaisuudella tarkoitetaan sitä, kuinka monesta sauvasta eli rinnakkain asetetusta erillisestä puusäleestä jokaisen lattian yksittäisen lankun pinta koostuu. Jos siis tarkastellaan yhtä yksittäistä lattialankkua, voidaan nähdä tavallisesti joko 3 rinnakkaista sälettä, 2 sälettä tai vain yksi yhtenäinen lankun pintakerros.

Parkettilattian sauvaisuus määrittää paljolti lattiasta välittyvää tunnelmaa, ja kuinka rauhallisen näköinen pinnasta lopulta syntyy. Sauvaisuudeltaan erilaisissa lattioissa luonnollisesti myös sävyvaihtelu näyttää hyvin erilaiselta.

1-, 2- vai 3-sauvainen parketti?

Kolmisäleinen parketti tunnetaan usein mosaiikkiparketin ohella hieman perinteisempänä vaihtoehtona. Lattian pintakerroksen kapeat säleet tekevät lopputuloksesta todella vaihtelevan ja elävän sävyisen. Toisaalta 3-säleparketin sanotaan sopivan kaikkein parhaiten pieneen tilaan tuomaan tilan tuntua, mutta toisaalta sen sanotaan myös olevan parhaimmillaan juuri isossa tilassa, missä sen monisävyisyys ei tunnu liian hallitsevalta.


2-sauvainen parketti tarjoaa puolestaan hieman erilaisen estetiikan. Vaikka tämänkin lattian ilme on sävyiltään usein hyvin vilkas, puun luonnollinen ulkonäkö ja kuviointi pääsevät paremmin esille. Kuten 3-sauvainenkin lattia, kaksisäleinen parketti sopii mielestämme loistavasti tunnelmaltaan rauhallisempaan sisustukseen.