phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 20.11.2023


Parketti rakoilee talvella? Näin huolehdit lattiasta kylmään vuodenaikaan

Julkaistu 20.11.2023

Tänäkin vuonna talvi on taas lopulta saapunut vaihtelevine olosuhteineen ja kylmine säineen. Näiden vuoksi talvi asettaa aina omat haasteensa kullekin materiaalille.

Luonnonmateriaalina puu on tunnetusti hyvin elävä rakenne- ja pintamateriaali, minkä vuoksi se helposti luontuu lämpötilan ja kosteuden muutosten mukana joko paisumalla tai kutistumalla. Parkettilattian kohdalla tietenkään kumpikaan näistä kahdesta ei ole toivottavaa.

Parketin puhdistus säännöllisesti suojelee lattiaa

Säännöllinen parkettilattian puhdistus on avainasemassa sen säilyttämisessä kauniina ja kestävänä vuodesta toiseen. Suomessa säästä ja kohteesta riippuen hiekkaa, roskaa ja pikkukiviä kulkeutuu väkisinkin aina jonkin verran kenkien mukana sisälle saakka vuodenajasta riippumatta. Talvella kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota erityisesti hiekoitussoraan, jonka yksittäiset kivet juuttuvat helposti talvikengän pohjan rakoihin. Tarkemmin parketin puhdistuksesta ja säännöllisestä siivouksesta voit lukea vaikkapa täältä.


Puulattia ja kosteus on hyvä pitää erillään

Yksi parketin erityisesti talviaikaan kohtaamista haasteista eteistilassa ja sisäänkäyntien yhteydessä on myös kenkien ja ulkovaatteiden mukanaan tuoma kosteus. Lunta ja loskaa kulkeutuu helposti sisälle saakka, joka lattialle sulaessaan aiheuttaa helposti vaurioita parketin pinnassa. Pinnan ja rungon kerroksiin imeytyessään puulattia alkaa turpoilla rumasti erityisesti saumakohdistaan, ja kosteutta saaneet kohdat värjäytyvät ikävästi.

Jos siis eteisenkin lattiaa koristaa upea puuparketti, kannattaa erityisesti sisäänkäynnin ja kenkien säilytyspaikan luona suosia lattian pintaa suojaavia mattoja, jotka paitsi estävät naarmuuntumista, keräävät itseensä sulavan lumen kosteuden. Paksuista eteisen matoista on suuri ilo myös esimerkiksi jäisemmillä keleillä käytettävien nastapohjaisten talvikenkien kanssa - niillä kun saa puupinnan nopeasti aika ikävän näköiseen kuntoon.

Aina, kun parketille huomaa jääneen ylimääräistä kosteutta, se tulee kuivata pois mahdollisimman pikaisesti.

Parketti kuivuu helposti talvi-ilmassa

Suomessa talven kylmä pakkasilma on tunnetusti hyvin kuivaa, ja kylmään vuodenaikaan myös sisäilma kuivuu helposti sään ja lämmityksen vaikutuksesta. Ilmankosteudella on suuri vaikutus moneenkin asiaan jopa hyvinvoinnin kannalta, ja sitä voidaan helposti seurata tarkoitukseen tehdyn ilmankosteusmittarin avulla.


Lapua Floors –tammiparketille sopiva suhteellinen ilmankosteus on 40–60 %. Selkeästi liian kostea ilma altistaa myös monille haitoille, kuten kosteusvaurioille, mutta Suomessa liiallinen ilmankosteus on harvoin ongelma. Sen sijaan talvikaudella kuivuus saattaa vaurioittaa puulattiaa. Kuivuus saattaa aiheuttaa esimerkiksi parketin rakoilua, halkeilua tai narinaa. Siksi laadukas ilmankostutin onkin monelle hyvä apuri parketista huolehdittaessa.

Ilmankostuttimissa on paljon eroja, joihin kannattaa tutustua hetki ennen ostopäätöstä. Esimerkiksi allergia- ja astmaliitto puhuu ennen kaikkea höyrystävän ilmankostuttimen puolesta. Tuotetiedoissa on yleensä mainittu myös pinta-ala, jonka ilmankosteuden säätelyyn laite on suunniteltu. Blogitekstin ilmankosteuden vaikutuksista löydät täältä.

Lämpötilan vaihtelu tekee hallaa puulattialle

Puu itsessään on hyvin lämmin lattiamateriaali, joka tuntuu miellyttävältä jalkojen alla. Erityisesti talven mukavuuden takaamiseksi Lapua Floors –tammiparketin sekä monen muunkin parkettilattian alle asennettavaksi soveltuu aluslattiaan upotettu vesikiertoinen tai sähköinen lattialämmitys.


Sekä huoneilman että erityisesti lattialämmityksen nopeisiin lämpötolan muutoksiin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Lämmön tulee jakautua tasaisesti, eikä lämpötila saa muuttua vuorokauden aikana kumpaankaan suuntaan yli viittä astetta. Nopeat lämpötilanmuutokset saattavat aiheuttaa hyvin samankaltaisia vaurioita kuin hyvin alhainen ilmankosteus.

Lisäksi parketin huolto ympäri vuoden ennaltaehkäisee ongelmia. Laadukkailla, tarkoitukseen suunnitelluilla tuotteilla ja säännöllisesti hoidettu lattia kestää kaikkein parhaiten ympäristön sekä vuodenaikojen asettamia haasteita. Parkettilattiasta huolehtiminen ei ole rakettitiedettä, ja palkitsee varmasti kauniilla ulkonäöllään sekä pitkällä käyttöiällään!