phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16
2 mallipalaa 0 € + Toimitus
Etsi
Sulje
Valikko
Etsi
Erikoiserät

phone 020 7302980 Ma-Pe 10-16


Käyttäjätili Käyttäjätili

Parketeillamme jopa 10 vuoden rakennetakuu!
Julkaistu 28.07.2023


Ilmankosteus sisällä: sopivan ilmankosteuden hyödyt

Julkaistu 28.07.2023

Sopiva ilmankosteus kotona ei ehkä ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, kun puhutaan sisäilman laadusta. Monet meistä keskittyvätkin enemmän erilaisiin ilmanpuhdistimiin ja ilmanvaihtoon, jotka ovat toki myös keskeisiä asioita. Näiden ohella yksi tärkeä tekijä on kuitenkin ilmankosteus. Tässä blogitekstissä käydäänkin läpi joitakin optimaalisesta ilmankosteudesta syntyviä hyötyjä ja syitä sille, miksi huoneen suhteellisen ilmankosteuden tasoa on syytä tarkkailla.

Liian kostea ilma voi aiheuttaa homeongelmia ja kosteusvaurioita rakenteissa saakka, kun taas liian kuiva ilma aiheuttaa helposti esimerkiksi iho-ongelmia ja heikentää huomattavasti hengitysilman laatua.

Ilmankosteuden säätely ja ilmankostutin

Ilmankosteus on helppo tarkistaa siihen tarkoitetulla ilmankosteusmittarilla. Kosteusmittarissa on usein mukana myös huoneen lämpötilamittari, ja oma ilmankosteusmittari on helppo löytää esimerkiksi elektroniikkakaupasta, tai hyvin varustellusta suuremmasta rakennustarvike-, rauta- tai päivittäistavarakaupasta.

Suomessa erityisesti talvella huoneilman kosteuspitoisuus laskee usein hyvin alhaiseksi, sillä ilma myös ulkona on hyvin kuivaa. Sisätilojen suhteellisen kosteusprosentin muutoksiin vaikuttaa myös mahdollinen koneellinen ilmanvaihto. Jos huomaat, että ilmankosteus kotona on liian alhainen, voit helposti lisätä ja säädellä kosteutta siihen tarkoitetun ilmankostuttimen avulla.

Ilmankostuttimia on markkinoilla laidasta laitaan hyvin erilaisia, ja myös niiden toimintaperiaatteissa on eroja. Allergia- ja astmaliitto suosittelee ennen kaikkea kuumahöyrystäviä ilmankostuttimia, jotka ovat paras vaihtoehto hengitysilman laadun kannalta ajateltuna.

Suomessa luonnostaan liian kostea ilma on ongelma vain harvoissa tapauksissa, mutta tällöin kannattaa kiinnittää huomiota tehokkaaseen ilmanvaihtoon tai harkita ilmaa kuivaavan laitteen hankintaa.


Puulattian, huonekalujen ja tekstiilien kestävyys

Kosteus vaikuttaa huonekaluihin ja tekstiileihin. Selkeästi liian kostea ilma saa puu- ja nahkakalusteiden pinnat turpoamaan, ja kosteassa tekstiilit keräävät helposti hometta ja bakteereja. Usein ongelma on kuitenkin kuivuus.

Liian kuiva ilma kuivattaa myös tilassa olevia materiaaleja, jolloin puisiin rakenteisiin ja huonekaluihin syntyy helposti halkeamia ja käsitellyissä pinnoissa saattaa alkaa esiintyä hilseilyä. Sopiva ilmankosteus suojaa saada huonekaluja ja tekstiilejä vaurioilta.

Lapua Floorsin tammiparketille sopiva suhteellinen ilmankosteus kotona ja muissakin tiloissa on noin 40–60 prosenttia, joka onkin sopiva ilmankosteuden taso myös sisäilman terveyshyötyjen puolesta. Parketti narisee myös helposti kärsiessään kuivuudesta, kun taas parketin hoito helpottuu, kun ympäröivät olosuhteet ovat kunnossa.